De grote Migchelt - PUUR MELK van Boer Lubbers

De grote Migchelt

De oorsprong van boerderij de grote Migchelt begint al in het jaar 1150, er zijn documenten gevonden waaruit blijkt dat er toen al een boerenbedrijf actief was. Nadat boerderij de grote Migchelt jarenlang pachtbedrijf is geweest, is de familie Kemperman rond 1800 eigenaar geworden van dit bedrijf.

De familie Kemperman heeft generatie op generatie geboerd op de grote Migchelt tot 1996. Omdat er geen bedrijfsopvolger was, is het bedrijf toen verkocht aan de heer Dales. Arnold Dales heeft de nodige aanpassingen gedaan aan de stal en de woning, maar kwam helaas in 2013 te overlijden. Het bedrijf kwam toen weer te koop te staan en werd gekocht door de familie Lubbers.

Op 1 april 2014 werd de familie Lubbers eigenaar en sindsdien is er veel werk verzet op de Grote Migchelt. Zo zijn de 2 oude bijgebouwen (waaronder de varkensstal genaamd ‘de villa’) gesloopt en hebben deze plaatsgemaakt voor 1 grote nieuwe stal voor het melkvee. Deze nieuwe stal (genaamd 'de ni-je villa) heeft een oppervlakte van 2250 m2 en bij een volle bezetting van 106 koeien betekent dit dat elke koe ruim 21 m2 tot haar beschikking heeft. De stal is dus heel ruim opgezet en van alle gemakken voorzien.
Zo is er voor elke koe een vreetplek en een ligbed beschikbaar, is er een groot strohok voor koeien die wat rust kunnen gebruiken en er rijdt de hele dag een mestrobot rond in de stal, om de mest te verwijderen.
Bij de bouw van de stal hebben we bewust gekozen voor een melkstal ipv een melkrobot. Met een melkstal ben je minder flexibel qua werkuren, want je moet 2 maal daags melken op vaste tijden, maar doorslaggevend voor deze beslissing was het dagelijkse contact dat je hebt met de koeien. 2 keer per dag zie je elke koe persoonlijk en kun je deze de nodige aandacht geven. Mochten er problemen zijn, dan merk je dat snel.

Om het de koeien zo comfortabel mogelijk te maken is de stal voorzien van diepstrooisel boxen, dat betekent dat ze een ligbed hebben dat gevuld is met een mix van kalk en stro en de dames lekker kunnen liggen. Daarnaast is de stal voorzien van een geisoleerd dak, waardoor het heerlijk koel blijft in de zomer. De zijkanten van de stal zijn open, hierdoor is de stal lekker licht en komt er veel frisse lucht binnen. Bij te harde wind of noodweer, kan dit worden dichtgezet met windbreekgaas.

Milieu

Omwille van het milieu en de emissie van ammoniak te beperken is de roostervloer in de stal voorzien van een zogenaamde ‘groene vlag vloer’. Dit zijn groene ‘flappen’ die ervoor zorgen dat de mest en urine direct de put in glijdt en sluit de put af, waardoor ammoniak (stikstof) niet in de lucht terecht komt.

Daarnaast boeren wij bewust met de natuur. Zo bestaat 10 % van ons grondoppervlakte uit bos (ruim 4 hectare). Bomen zorgen voor de vastlegging van CO2 (ookwel het broeikasgas) en zo proberen we onze uitstoot van CO2 te beperken. Ook hebben wij 1 perceel ingezaaid met klaver, dat extra veel stikstof vastlegt.
Op ons terrein zijn we bewust bezig met aanplanten van bloemen en
planten die goed zijn voor
bijen en vlinders, want die
zien we graag op ons bedrijf!

Onze koeien

Wij hebben zo’n 100 stuks zwartbonte Friesian Holsteins, dit zijn echte melkkoeien die heel goed in staat zijn veel melk te produceren. Echte topsporters! Onze dames zijn veelal nakomelingen van de koeien waar de familie Lubbers ooit mee gestart is. De Maaike’s, Marijke’s, Nina’s, Jose’s, Caroliens gaan al generaties mee, net als wijzelf. Onze oudste koe is 12,5 jaar oud en de gemiddelde leeftijd van onze koeien is 5 jaar. Helaas hebben wij vanwege de fosfaatregels veel koeien weg moeten doen, dit waren veelal wat oudere koeien, waardoor de gemiddelde leeftijd van onze veestapel omlaag is gegaan.

© 2024 - Boer Lubbers BV - Alle rechten voorbehouden - Webdesign: Web & Print

Menu